Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Málková
Asi je všem jasné, že domácí příprava ze základních surovin je tou nejlepší volbou. Není třeba to ale hnát do extrémů a děsit se čehokoli, co obsahuje více než dvě suroviny, i v obchodě se dá určitě narazit na kvalitní hotový produkt, je však potřeba trochu vybírat. Pár tipů, jak si správně vybrat mlsku z obchodu, se můžete dočíst zde.
Ale domácí příprava je domácí příprava. Vždy přesně víte, z čeho se hotový produkt skládá, a navíc si ho můžete připravit dle vlastní chuti, a vymyslet se toho dát opravdu velká spousta. Tak jdeme na to!
Domácí nutella
Recept je úplně jednoduchý, jednoduše smícháte ořechové máslo s cukrem a kakaem dohromady, a to zhruba v tomto poměru: ořechové máslo 70 g, cukr moučka 20 g (lžíce), kakao 10 g (lžíce).
Na trhu jsou dnes k dostání různá ořechová másla, můžete si vybrat např. arašídové, kešu, mandlové, lískoořechové, nebo ze slunečnicových semínek (výhodné i pro lidi s alergií na ořechy). Ořechové máslo doporučuji čisté, tzn. bez soli, cukru, koření či jiných přísad.
Domácí nutella má ve srovnání s kupovanou mnohem méně cukru. Kupovaná verze obsahuje cca 55 % cukru, tato verze 20 % cukru. Množství cukru ale záleží na vás. Pokud chcete variantu „sugar free“, cukr nepřidávejte vůbec, stačí smíchat kakao a ořechové máslo. Výhodou je také obsah ořechů a díky tomu i vhodného tuku, v klasické nutelle je ořechů jen malý podíl (13 %) a hlavní část hmoty tvoří cukr a palmový tuk.
Pro srovnání, koupená nutella má nutriční složení: Energie 2278 kJ, bílkoviny 6 g, tuky 31,6 g, sacharidy 57,6 g, z toho cukry 56,8 g.
Domácí nutella s 20 g cukru: Energie 2204 kJ, bílkoviny 14 g, tuky 39 g, sacharidy 33 g, z toho cukry: 26 g.
Domácí želatinové bonbony
Příprava je opět jednoduchá, potřebujete jen ovoce (nebo případně postačí i ovocný džus) a želatinu. Na 100 g ovoce nebo šťávy budete potřeba zhruba 10 g želatiny v prášku.
Pokud využijete celé ovoce, je potřeba ho rozmixovat. Ovoce nebo šťávu dejte do hrnce a vmíchejte želatinu, směs pomalu zahřívejte a nechte želatinu rozpustit (směs se nesmí začít vařit, zahřívejte proto opatrně). Poté vlijte do formiček a nechte v lednici ztuhnout.
Pokud nemáte vhodné formičky, tak můžete nalít na plech a po ztuhnutí vykrajovat libovolné tvary nožem nebo pomocí vykrajovátek.
Bonbony můžete připravit téměř z jakéhokoli ovoce, můžete kombinovat i více druhů. Ale dejte pozor na ananas a kiwi, obsahují enzym, který brání ztuhnutí želatiny, pokud byste si chtěli z tohoto ovoce bonbony připravit, zvolte místo želatiny agar.
Domácí raw kuličky
Výroba těchto kuliček je velmi jednoduchá a lze do ní zapojit i děti.
Do misky na hodinku namočte sušené ovoce dle chuti (meruňky, rozinky, datle, švestky, brusinky aj.). Do další misky namočte semínka a/nebo oříšky dle chuti (slunečnicové, lněné, dýňové, chia, lískové, vlašské, atd.).
Vysušte a vše rozmixujte. Pro úpravu konzistence lze přidat trochu tuku dle výběru (máslo, ořechové máslo nebo lžíci oblíbeného oleje, např. sezamový, ořechový, dýňový apod.).
Tvarujte kuličky, které lze ještě obalit například v kokosu, kakau, mletých ořechách, máku, skořici, pokapat čokoládou.
Jak vidíte, možnosti při výrobě kuliček jsou takřka nekonečné. Záleží jen na vlastní chuti a fantazii.
Domácí raw tyčinky
Raw tyčinky můžete připravit úplně stejným způsobem jako raw kuličky, jen s tím rozdílem, že je vytvarujete jako tyčinky. :-)
Nechte se inspirovat například tímto receptem a vyzkoušejte kombinaci kešu a mandlí.
Je to opravdu jednoduché a zejména z hlediska ceny se to s těmi kupovanými tyčinkami nedá srovnat.
Domácí proteinové tyčinky
Opět jednoduchá příprava téměř shodná s přípravou raw kuliček a raw tyčinek, navíc jen ještě přidejte protein. A to například ten konopný, jako v tomto receptu.
Domácí müsli tyčinky
Ani domácí müsli tyčinky nejsou nic složitého a dají se připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušet můžete například jeden z těchto našich dvou receptů.
Müsli tyčinky s ořechy a brusinkami - recept naleznete zde
Rychlé tyčinky z vloček a banánu - recept naleznete zde
Domácí sušenky
Receptů na zdravé domácí sušenky je nespočet, základem jsou nejčastěji ovesné vločky nebo celozrnná mouka, přidat můžete ještě ořechy, hořkou čokoládu, banán, sušené ovoce nebo třeba nastrouhané jablko či mrkev. Dejte ale pozor na množství přidaného tuku a cukru.
Můžete se inspirovat i našimi luštěninovými recepty.
Cizrnové sušenky - recept naleznete zde
Kakaové sušenky s čočkovou moukou - recept naleznete zde
Domácí čokoládové košíčky
Na vodní lázni si rozpustíte kvalitní hořkou čokoládu, kterou naléváte do košíčků, do kterých jste si předem připravili např. corn flaky, celozrnné lupínky, opražené vločky, burizony, sušené ovoce, semínka či oříšky dle chuti.
Jelikož mé dcery mají alergii na ořechy, tak vyrábím dětem i domácí čokoládu, jistota je jistota. Ingredience na domácí čokoládu: Kakaové máslo 150 g, kakao 50 g, sirup nebo med, množství záleží na vaší chuti, cca 50 - 100 g. Cukr moučka se mi v čokoládě ideálně nerozpustil a proto volím raději sirup nebo med. Vše smícháme na vodní lázni.
Lehký jogurtový krém na dort či moučník
Je skvělou alternativou k tučným máslovým krémům. Přes noc nechejte vykapat 10% jogurt nebo zakysanou smetanu. Avokádo rozmačkejte vidličkou a vyšlehejte společně s odkapaným zakysaným výrobkem a lžící cukru moučka (lze i med nebo oblíbený sladký sirup).
Krém je chutný jen tak, ale lze ho i ochutit, jak budete potřebovat, a to například kakaem pro čokoládový krém, oříšky pro ořechový nebo vanilkou pro ten vanilkový.
Domácí zmrzlina
K přípravě domácí zmrzliny vám postačí i jedna jediná ingredience - banán.
Banány nakrájejte den předem na plátky, dejte do krabičky nebo sáčku a nechte v mrazáku zamrazit. Zmrzlé banány dejte do mixéru a mixujte dokud nevznikne našlehaná jemná hmota. Už takto je zmrzlina výborná, ale můžete ji ještě různě vylepšovat - např. přidáním kakaa nebo nastrouhané čokolády, ořechů, ořechového másla, dalších druhů ovoce, tvarohu nebo jogurtu.
Zmrzlinu můžete připravit i z jiného ovoce, ale ta z banánu je nejkrémovější.
Vyzkoušejte doma například kakaovou zmrzlinu bez přidaného cukru.
Doufáme, že vás alespoň některé z receptů zaujaly a inspirovaly. A jaké jsou vaše tipy na zdravé domácí mlsání? :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.